Sugár: Ki
Sugár: km
Set radius for geolocation
post-title Lunar Trifecta

Lunar Trifecta

Lunar Trifecta

Lunar Trifecta

Január 31-én – tehát máról holnapra virradólag – a hajnal előtti órákban ritka égi együttállás lesz megfigyelhető: a “Szuper Kék Vérhold”. Maga a kifejezés úgy hangozhat, mintha az Apokalipszis éjszakája lenne készülődőben, de valójában csak három jelenség elnevezésének (szuperhold, kék hold és vérhold/teljes napfogyatkozás/) összevonásából áll össze. Legutóbb cirka 150 éve, 1866. március 31-én fordult elő ilyesmi.
Szuperholdat akkor láthatunk, amikor a földközelpont (perigeum) egybeesik a teliholdfázissal, tehát a Hold épp a földhöz legközelebb eső pályaszakaszán kel át. Földünk kísérő égitestje ilyenkor az átlagosnál nagyobbnak és fényesebbnek látszik (a NASA előrejelzése szerint a jelenlegi 14%-kal lesz fényesebb a megszokottnál).
A Kék Hold egy ennél is egyszerűbb jelenséget takar, mégpedig azt, amikor egy hónapon belül kétszer figyelhető meg telihold az égen. Idén újév napján egyszer már megcsodálhattuk a NASA által akkor az idei év “legnagyobb és legfényesebb” teliholdjának jósolt fenoménát.
A Vérhold – mely elnevezés a három közül a legmisztikusabb, legbaljóslóbb felhangot kapta – pedig nem más, mint a teljes holdfogyatkozás. A “vér” vagy “véres” jelzőt azzal érdemelte ki, hogy a Hold ilyenkor a Föld árnyékába kerül, s a Föld légkörén szétszóródó fény hatására bevörösödik.
A jelenséget teljes pompájában azok a szerencsések csodálhatják meg, akik az USA nyugati partvidékén, Alaszkában, Hawaii-on, Ausztráliában, Kelet-Ázsiában vagy Új-Zélandon élnek. Az európaiaknak és az afrikaiaknak sajnos várniuk kell egy következő alkalomra, mivel nálunk akkor épp nappal lesz, így nekünk maradnak a mások által készített fénykép- és videófelvételek.

Forrás: CNN & Origo

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Portfólió  |  Információ: Nincsenek létrehozott elemek, kérem hozzon létre párat.
Referenciók  |  Információ: Nincsenek létrehozott elemek, kérem hozzon létre párat.